Jedz rośliny strączkowe
Badania
naukowe potwierdzają, że rośliny strączkowe bardzo skutecznie
zaspokajają głód. Jedzenie jednej porcji tego typu roślin dziennie zwiększa
sytość o 1/3 w stosunku do diety ich pozbawionej. Taka właśnie jest soczewica!
Choć kaloryczna bowiem gotowana w 100 g zawiera 116 kcal. Dodać j należy jednak, że w swoim składzie ma
mało tłuszczu i sporą ilość błonnika, który wypełnia na długo żołądek dając
uczucie sytości.
Czerwona soczewica - jest
najpopularniejsza. To pozbawiona łupinki soczewica brązowa (dzięki braku
łupinki jest lepiej przyswajana przez organizm). Dodać należy, że nie wymaga wcześniejszego namaczania, łatwo się rozgotowuje, dlatego jest idealnym
składnikiem zup czy też past i dipów.
Soczewica posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne
i odżywcze
- zawiera dużo
białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego
- jest bardzo bogatym
źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego
- obniża ciśnienie krwi
- zawiera związki chroniące przed nowotworami
Pasta z czerwonej soczewicy czyli jedz rośliny
Składniki:
- szklanka czerwonej soczewicy
- 5-6 suszonych pomidorów
- 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- sól himalajska i pieprz do smaku
- posiekane sezonowe zioła (np. bazylia, tymianek, oregano, szałwia)
Jak to zrobić?
- pomidory zalej gorącą wodą i namocz około 15-20 min., odsącz i posiekaj
- na sicie przepłucz soczewicę, zalej 2 szklankami wody i gotuj do miękkości (około 15-20 min.)
- miękką soczewicę przełóż na sito i kiedy przestygnie zblenduj ją z pozostałymi składnikami
- dopraw solą i pieprzem
- na koniec dodaj posiekane zioła i wymieszaj
- podawaj z ulubionym pieczywem, najlepiej żytnim na zakwasie (własnej roboty)
- * możesz dodać 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, drobno posiekaną papryczkę chili i masz wtedy doskonały dip do warzyw.
- * w lodówce możesz przechowywać do 10 dni
- * w lodówce możesz przechowywać do 10 dni
Przepis został opublikowany na życzenie uczestników Senioraliów w Jaworznie, którzy uczestniczyli w warsztatach, pogadankach i prelekcjach projektu: Senior zdrowy i aktywny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz