poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Najzdrowsze masło świata czyli awokado w roli głównej






Awokado pochodzi z Meksyku a jego nazwa wywodzi się od słowa Ahuacuatl, które w języku Azteków oznacza "drzewo, na którym rosną jadra". Geneza tej nazwy wiąże się z kształtem owocu oraz jego (domniemanymi?) właściwościami jako afrodyzjaka. Ze względu na swoją chropowatą, zieloną skórę określany bywa niekiedy gruszką aligatora lub smaczliwką.

Awokado to owoc, który posiada nie tylko właściwości odżywcze ale również lecznicze. Zawiera kwas oleinowego, który obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.
W tym owocu jest bardzo mało cukrów prostych natomiast zawiera bogactwo kwasów tłuszczowych omega -9, omega -3 i omega -6. Sprawiają one, że składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne. Gdy jemy awokado np. w sałatce pomidorowej to organizm przyswaja 4 razy więcej antyrakowego likopenu.

Co jeszcze dobrego zawiera awokado?
- potas, którego jest więcej niż w bananach a tym samym reguluje ciśnienie krwi, wpływa na prawidłową pracę serca oraz układ nerwowy;
- witamina C, E, A – to silne przeciwutleniacze, które mają działanie przeciwnowotworowe;
- witaminy z grupy B oraz kwas foliowy (polecany dla przyszłych mam);
- luteina i zeaksantyna, które dobrze wpływają na oczy.


Podkreślić należy, że obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i triglicerydów,  pozwala natomiast utrzymać prawidłowy poziom „dobrego cholesterolu” HDL. Ważne dla cukrzyków! Kwasy tłuszczowe awokado mają działanie zapobiegające lub odwracające odporność insulinową, która jest jedną z przyczyn powstawania cukrzycy typu II.


Teraz już wiesz, że...
W żadnej kuchni nie może zabraknąć awokado. W tym wypadku nie patrzy się na kalorie tylko na skarbnicę niezbędnych dla zdrowia witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy czy też kwasów omega. Nie bez przyczyny nazywane bywa „masłem Boga” – tak, właśnie określane bywa awokado.

Awokado „od środka” walczy ze zmarszczkami, wspomaga układ odpornościowy oraz pokarmowy. Jedząc awokado poprawisz koncentrację i myślenie. Wspomożesz stawy i zapewnisz sobie lepszy sen.

Dla nas kobiet, awokado jest wręcz zbawienne. Nie tylko przyczynia się do promiennej cery i świeżego wyglądu ale (choć kaloryczne, zawiera „dobre tłuszcze”, kwasy nienasycone) to wspomaga odchudzanie.

Zrób sobie zatem ekspresowe masło z awokado i już!


Masło z awokado:

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli himalajskiej

Jak zrobić awokado?
- przekrój awokado i wydrąż łyżką miąższ
- włóż do blendera razem z pozostałymi składnikami i zmiksuj na gładką masę
- gotowe i pyszne


Moja rada: 
- takie masło możesz przechowywać w lodówce do 24 godzin
- przechowując masło w lodówce, możesz w naczyniu z masłem umieścić pestkę z awokado wtedy lepiej się "trzyma"





1 komentarz:


  1. W naszym prostym życiu Serce odgrywa bardzo specyficzną rolę. Teraz możesz uczynić swoje życie zdrowszym i nie ma tu miejsca na żadne kłopoty. Wszystko to jest możliwe przy pomocy AGBAZARA TEMPLE OF SOLUTION. Pomógł mi rzucić zaklęcie, które szybko leczy moje problemy z sercem. możesz również skontaktować się z nim pod adresem ( agbazara@gmail.com ) lub zadzwonić do LUB WhatsApp na numer +2348104102662 i wyleczyć wszystkie rodzaje choroby jego potężnym zaklęciem voodoo.





























    OdpowiedzUsuń