piątek, 1 września 2017

Pasta z czerwonej papryki - jedz warzywa






Papryka  (capsicum annuum) to wyjątkowe warzywo o właściwościach odżywczych i leczniczych. Doceniona została w medycynie naturalnej już 6000 temu, zwłaszcza w Ameryce Środkowej i Południowej. Aztekowie wiedzieli, że papryka sprzyja długowieczności, zachowaniu ładnej cery i sił witalnych.  Za sprawą drugiej wyprawy Kolumba do Europy przywiózł ją  Diego Alvaraez Chanca w 1493 r. 

Papryka jako kulinarne warzywo najbardziej została doceniona przez Węgrów, którzy zaczęli ją uprawiać w 1526 r. i tak się w niej rozsmakowali, że potrawy z papryką stały się sztandarowymi daniami kuchni węgierskiej. Leczo, paprykarz, bogracz czy zupa rybna bez papryki nie istnieją.
Nie należy również przypomnieć, że to właśnie Węgrzy w latach 30. ubiegłego wieku wyodrębnili z papryki krystaliczny kwas ascorbinowy - czyli witaminę C. I tu dodać należy, że świeża papryka   zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Ważne jest to, że witamina C w innych warzywach ulega zniszczeniu pod wpływem procesów kulinarnych a w papryce w dalszym ciągu zachowuje swoje właściwości.


Właściwości lecznicze papryki:
-  zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych
- minimalizuje a nawet likwiduje ból głowy
- witaminy C, A i E, hamują starzenie się komórek, wzmacniają odporność, poprawiają kondycję naczyń krwionośnych, osłabiają szkodliwe działanie złego cholesterolu, chroniąc tym samym przed miażdżycą
- zawiera przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników





Pasta z czerwonej papryki 


Składniki:
  • 3-4 czerwone papryki
  • 1 duża lub 2 małe marchewki
  • 3-4 pomidory
  • łyżka octu winnego
  • łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
  • szczypta gałki muszkatowej
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek tymianku

Jak to zrobić?
- na blaszce wyłożonej pergaminem ułóż papryki, wyszorowane marchewki i przekrojone na pół pomidory
- włóż warzywa do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 60 min.
- połóż paprykę na sicie i kiedy  przestygnie zdejmij skórkę, wyjmij pestki 
- pozostaw paprykę na sicie do osączenia przynajmniej na godzinę (ja zostawiam na  całą noc)
- pomidory przetrzyj przez sito
- marchewkę delikatnie obierz jeśli jest taka potrzeba
- do blendera dodaj marchewkę pokrojoną w plastry i przetarte pomidory, zmiksuj
- dodaj do blendera paprykę i  pozostałe składniki i zmiksuj
- dopraw solą i pieprzem
- doskonała pasta do pieczywa, zwłaszcza żytniego na zakwasie 


Moja rada:

- sok z papryki i pomidorów możesz wykorzystać do sosu
- do pasty z papryki doskonale nadaje się pokrojone w plasterki awokado lub uprażony na patelni słonecznik
-* w lodówce możesz przechowywać 7-10 dni







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz