Papryka (capsicum annuum) to wyjątkowe warzywo o właściwościach odżywczych i leczniczych. Doceniona została w medycynie naturalnej już 6000 temu, zwłaszcza w Ameryce Środkowej i Południowej. Aztekowie wiedzieli, że papryka sprzyja długowieczności, zachowaniu ładnej cery i sił witalnych. Za sprawą drugiej wyprawy Kolumba do Europy przywiózł ją Diego Alvaraez Chanca w 1493 r.
Papryka jako kulinarne warzywo najbardziej została doceniona przez Węgrów, którzy zaczęli ją uprawiać w 1526 r. i tak się w niej rozsmakowali, że potrawy z papryką stały się sztandarowymi daniami kuchni węgierskiej. Leczo, paprykarz, bogracz czy zupa rybna bez papryki nie istnieją.
Nie należy również przypomnieć, że to właśnie Węgrzy w latach 30. ubiegłego wieku wyodrębnili z papryki krystaliczny kwas ascorbinowy - czyli witaminę C. I tu dodać należy, że świeża papryka zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Ważne jest to, że witamina C w innych warzywach ulega zniszczeniu pod wpływem procesów kulinarnych a w papryce w dalszym ciągu zachowuje swoje właściwości.
Właściwości lecznicze papryki:
- zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych
- minimalizuje a nawet likwiduje ból głowy
- witaminy C, A i E, hamują starzenie się komórek, wzmacniają odporność, poprawiają kondycję naczyń krwionośnych, osłabiają szkodliwe działanie złego cholesterolu, chroniąc tym samym przed miażdżycą
- zawiera przeciwutleniacze, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników
Pasta z czerwonej papryki
Składniki:
- 3-4 czerwone papryki
- 1 duża lub 2 małe marchewki
- 3-4 pomidory
- łyżka octu winnego
- łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu
- szczypta gałki muszkatowej
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek tymianku
Jak to zrobić?
- na blaszce wyłożonej pergaminem ułóż papryki, wyszorowane marchewki i przekrojone na pół pomidory
- włóż warzywa do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 60 min.
- połóż paprykę na sicie i kiedy przestygnie zdejmij skórkę, wyjmij pestki
- pozostaw paprykę na sicie do osączenia przynajmniej na godzinę (ja zostawiam na całą noc)
- pomidory przetrzyj przez sito
- marchewkę delikatnie obierz jeśli jest taka potrzeba
- do blendera dodaj marchewkę pokrojoną w plastry i przetarte pomidory, zmiksuj
- dodaj do blendera paprykę i pozostałe składniki i zmiksuj
- dopraw solą i pieprzem
- doskonała pasta do pieczywa, zwłaszcza żytniego na zakwasie Moja rada:
- sok z papryki i pomidorów możesz wykorzystać do sosu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz