niedziela, 3 września 2017

Ciasto marchewkowe z bananem czyli działaj lokalnie







  3 września br. w jednej z dzielnic Wodzisławia Śląskiego - Osiedle 1 - Maja, odbył się festyn parafialny pod hasłem: Niedziela dniem Rodziny.
Nieco wcześniej bo 22 sierpnia br. wraz z księdzem proboszczem i mieszkańcami dzielnicy Wilchwy Osiedle zainicjowaliśmy Instytut Międzypokoleniowej Edukacji, który ma na celu nie tylko zintegrować lokalną społeczność ale wyzwolić  inicjatywy, które będą społecznie użyteczne i potrzebne.

Instytut Międzypokoleniowej Edukacji jest kontynuacją tego co robię od strony praktycznej w Uniwersytecie  Śląskim, a głównie na Wydziale w Cieszynie. Działamy międzypokoleniowo, choć muszę przyznać, że w głównej mierze w grupie 50+. Pierwsze spotkanie pokazało, że jest to społeczność bardzo otwarta i przyjazna z duszą woluntarystyczną. To tam właśnie powstaje kościół, który w dużej mierze budowany jest wysiłkiem lokalnej społeczności i proboszcza tamtejszej parafii.

Na festynie parafialnym była okazja do krótkiego zaprezentowania "Koperty życia" i "Paszportu zdrowia Seniora".


Serdecznie dziękuję księdzu proboszczowi za przychylność w podejmowanych działaniach.















Wielokrotnie w moim środowisku naukowym spotykam się ze zdziwieniem: Robisz warsztaty kulinarno-dietetyczne? Pieczesz ciasto na organizowane wydarzenie? ...

Tak, robię to jak i wiele innych praktycznych rzeczy, które często mam wrażenie przynoszą więcej korzyści niż niejedna publikacja napisana "na siłę" dla "punktozy".


Tym razem ciasto marchewkowe zostało upieczone na festyn parafialny.

Ciasto marchewkowe jest idealne na wszelkiego rodzaju konferencje, pikniki i tym podobne spotkania. Dodatkowo należy uwzględnić, że w swoim składzie posiada same dobre składniki jest zatem idealne dla osób dbających o zdrowie, dla dzieci i seniorów. Poza tym to ciasto z serii tych co "zawsze wychodzi".



Ciasto marchewkowe z bananem

Składniki:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki trzcinowego cukru
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka gałki muszkatowej
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • około 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
  • 2 szklanki (dwie duże) startej na drobnych oczkach marchewki
  • 1 dojrzały banan

Jak zrobić ciasto?

- utrzyj jajka razem z cukrem na puszystą masę
- rozgnieć banana widelcem
- dodaj do miski suche składniki i przesiej je przez sito, dodaj słonecznik
- do utartych jajek cienkim strumieniem dodaj olej, a następnie na przemian suche składniki, marchewkę i banan, delikatnie wymieszaj
- wlej ciasto do formy wyłożonej pergaminem i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30- 35 min.
- kiedy przestygnie możesz udekorować cukrem pudrem (delikatnie) lub karmelizowaną marchewką i ziarnami słonecznika



Moja rada:


- jeśli nie dodasz banana ciasto też wyjdzie
- można zastosować zwykły biały cukier
- można użyć tylko mąki pszennej wprawdzie to mniej błonnika i innych mikroelementów ale to ty decydujesz- Jeśli chcesz aby ciasto było grubsze zastosuj mniejszą formę (moja miała wymiary 24x40), piecz wtedy ciasto 5 min. dłużej












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz