Senior
zdrowy i aktywny – pod takim tytułem rozpoczęła się pierwsza odsłona śląskich
Senioraliów, która miała miejsce w Gliwicach 5 czerwca br. w urokliwym miejscu - w Parku
Chopina. Seniorzy wysłuchali prelekcji i wykładów dotyczących zdrowia i
aktywności, a także mogli korzystać z trzech przygotowanych stref aktywności związanych ze zdrowiem, sprawnością fizyczną i
manualną. Dużym zainteresowaniem cieszyła się strefa zdrowia gdzie Seniorzy
mogli otrzymać Kopertę Życia i Paszport Zdrowia Seniora. Mogli również zrobić EKG,
zmierzyć ciśnienie tętnicze i uzyskać inne porady z zakresu zdrowia i aktywności osób
starszych.
Marszałek
Województwa Śląskiego zwracając się do zebranych powiedział: „Wychodzimy z tym
wydarzeniem poza Katowice, chcemy dotrzeć w inne miejsca regionu, by zarażać tą
ideą. Rewolucja senioralna trwa, seniorzy są coraz bardziej świadomi swoich
praw, coraz aktywniej uczestniczą w życiu społecznym i o to właśnie chodzi.
Chcemy słuchać, czego potrzebujecie i wsłuchiwać się w wasz głos”.
Gościem
specjalnym Senioraliów był wybitny trener Antoni Piechniczek, który
przeprowadził z seniorami trening aktywności fizycznej. Ten punkt programu
cieszył się niezwykłym zainteresowaniem, bowiem Pan Antoni ćwiczył na scenie razem z Marszałkiem Województwa Śląskiego, Wojciechem Saługą i posłem Borysem
Budką. Jak na mistrzowsko - trenerski pokaz przystało, nie było łatwo.
Na
Senioralia w Gliwicach przygotowałam warsztaty „Smaki z dzieciństwa z nutą
współczesności”. Była więc historia kanapki, której korzenie sięgają
prawdopodobnie neolitu, było o znaczeniu odżywiania u osób starszych i
oczywiście były przygotowywane potrawy. Musiałam uwzględnić piknikowe warunki
więc i potrawy musiały być proste ale zdrowe i smaczne. Jak na tradycję śląską
przystało był oczywiście smalec ale… z białej fasoli z dodatkiem jabłek i
cebuli (przepis znajdziesz TUTAJ) Na takim smalcu nie mogło zabraknąć oczywiście kiszonych ogórków, które
zawsze zachwycają. Było najzdrowsze masło świata czyli awokado oraz pasta z
czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami. Wszystko podane na pysznym razowym
chlebie na zakwasie, z dodatkami takimi jak kiełki słonecznika, kiełki brokuła,
rzodkiewka również marynowana, pomidory i sezonowe zioła.
Seniorzy,
którzy w tym temacie są skarbnicą wiedzy i tradycji opowiadali o swoich śniadaniach
do szkoły oraz o ulubionych potrawach ich wnuków.
W moim
projekcie brały udział cztery profesjonalne dietetyczki z Poradni „Dobry
dietetyk” z Wodzisławia Śląskiego i Gliwic: Agnieszka Bratek, Sylwia Donnerstag, Paulina Hetwer, Lidia Starczewska. Zainteresowanie poradami żywieniowymi, dietetycznymi,
pomiarami składu masy ciała, przerosły najśmielsze oczekiwania. Nasz namiot był
wręcz oblegany a kolejka stała jak za dawnych czasów za deficytowymi towarami. Była to dla nas ogromna radość i
satysfakcja.
W moim
projekcie pomagały również Seniorki z Uniwersytetu III wieku w Gliwicach na
czele z Panią Prezes Krystyną Jurczewską – Płońską. Pełne zaangażowania,
profesjonalizmu i życiowej pasji.
Poseł Borys Budka, Krystyna Jurczewska - Płońska, prezes UTW w Gliwicach, dr Wiesława Walkowska, Prof. Wioletta Skrzypulec - Plinta, Marszałek Województwa Śląskiego Wojciech Saługa
Miło było usłyszeć: Czytałem o was w gazecie i specjalnie dla was przyjechałem z Zabrza
Rozmowy z trenerem Antonim Piechniczkiem...
Międzypokoleniowo - czyli strefa aktywności dla najmłodszych
Symulacja dachowania - byłam tam w środku i już wiem dlaczego mój syn nie pozwala mi wozić szpilek na tylnym siedzeniu samochodu ani innych przedmiotów.
Przypomniałam sobie zasady udzielania pierwszej pomocy
Dziękuję za
włożony trud, pracę woluntarystyczną, za pasję, uśmiech i dar serca Paniom: Katarzynie
Miazio, Agnieszce Bratek, Sylwii Donnerstag, Paulinie Hetwer, Lidii Starczewskieej, Krystynie Jurczewskiej – Płońskiej z zespołem i
Wszystkim, którzy wsparli nas uśmiechem, dobrym słowem, podziękowaniami i tym zachwytem w oczach, że to "dobra robota"…
Kancelarii Walkowski i Kuczera Adwokaci i Radcowie Prawni dziękuję za sponsorowanie naszego projektu.
*Tak jak obiecałam - kolejne przepisy z Senioraliów będą publikowane w najbliższym czasie w zakładce SmakUŚowo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz