środa, 27 lipca 2016

Wegetariański smalec z oregano








     Smalec z kiszonym ogórkiem to kultowe danie kuchni śląskiej i kuchni polskiej. To smak i zapach dzieciństwa, który nigdy się nie znudzi. Jakoś ostatnio coraz mi dalej do produktów zwierzęcych. To propozycja smalcu wegetariańskeigo ale równie aromatycznego i pysznego.

    Zrobiłam, a jakże - z fasoli. Zachwyciłam wszystkich i zachwycam zawsze ilekroć go robię. Czasem z samą cebulą a czasem z innymi dodatkami. Świetnie sprawdzają się pomidory i inne dodatki. Wiele osób "się nababrało" myśląc, że to "prawdziwy" smalec z dodatkiem ziół. Polecam dbającym o zdrowie i figurę.




Wegetariański smalec z oregano


Składniki:

  • puszka białej fasoli lub duża szklanka suchej fasoli
  • 2 - 3 łyżki przegotowanej wody
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego (dodałam rzepakowy)
  • 1/2 lub 1 małe jabłko
  • 3-4 łyżki posiekanych liści oregano
  • 1 mała cebula
  • kilka ziaren zielonego pieprzu
  • łyżka sosu sojowego
  • sól himalajska i pieprz do smaku


Jak zrobić smalec?

- jeśli używasz suchej fasoli to ją namocz, najlepiej na noc, następnie przepłucz i gotuj do miękkości
- jeśli używasz fasoli z puszki to ją przepłucz dodaj wodę i zmiksuj w blenderze na gładką masę
- na patelnię dodaj olej, pokrojone w kostkę jabłko, posiekaną cebulę oraz oregano, dodaj zielony pieprz i pod przykryciem duś około 5 min. 
- dodaj na patelnię sos sojowy, odrobinę soli i pozostaw na wolnym ogniu aż cebulka się zeszkli a jabłko będzie miękkie - około 10 min.
- dodaj składniki z patelni do zmiksowanej fasoli i delikatnie (kilka razy) zmiksuj blenderem
- powinny być widoczne dodane składniki
- dosmakuj solą i pieprzem - wg uznania
- koniecznie podawaj z kiszonym ogórkiem - wtedy wróci smak dzieciństwa









Zdrowe danie na każdą kieszeń, także studencką. Polecam również seniorom.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz