Wprawdzie wiosna tuż, tuż jednak owo zmęczenie i
brak energii „na przedwiośniu” daje się większości z nas we znaki. Pogoda zimą
była kapryśna i często nijaka. Niektórzy zdążyli się wyszaleć na nartach. Muszę przyznać, że w tym roku – z
różnych przyczyn – białego szaleństwa była u mnie namiastka. Gdybym jednak
miała wybierać narty czy ciepłe morze, to bez wahania to drugie.
Zanim zawita słoneczna wiosna przyda się coś na
wzmocnienie. Przepis, który podaję jest historyczny bowiem pochodzi z XIX w. Choć nazywa się ukraiński winegret to przywędrował do Rosji i na Ukrainę z północno-zachodniej
Europy. W pierwotnej wersji mianem winegretu określane były nie tylko gotowane warzywa
ale również mięso skrapiane octem. Takie były początki znanych powszechnie w
kuchni skandynawskiej i niemieckiej sałatek.
Ukraiński winegret jadłam w Kijowie bowiem z podróży staram się również przywozić charakterystyczne, nowe smaki. Dowiedziałam
się również, że sałatka ma różne wersje. Może być z fasolą, ogórkiem kiszonym,
a nawet śledziem. Bazą są jednak buraki. Do sałatki wykorzystuje się bazowe
produkty kuchni polskiej. Jest nie tylko smaczna i pożywna ale jest bombą witaminową
tak potrzebną na przedwiośniu
Ukraiński winegret
Składniki:
- 2 średnie buraki
- 2 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- szklanka zielonego groszku (mrożony)
- szklanka kiszonej kapusty
- 1 cebula lub 2 mniejsze
- 5 łyżek octu winnego (może być więcej)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sałatkę?
- buraki najlepiej upiecz w żaroodpornym naczyniu w
piekarniku (około 2 godz. w temperaturze 180 stopni), kiedy przestygną obierz i pokrój w kostkę
- mrożony groszek blanszuj w wodzie i odcedź na
sitku
- ugotuj pozostałe warzywa do miękkości, kiedy przestygną pokrój
w kostkę
- posiekaj cebulę w drobną kostkę
- posiekaj kapustę kiszoną
- wymieszaj wszystkie
warzywa
- dodaj ocet winny i oliwę, wymieszaj
- dopraw solą i pieprzem, wymieszaj
- sałatkę włóż do lodówki przynajmniej na godzinę
aby „przegryzły” się smaki
Moja rada:
- warto upiec więcej buraków w piekarniku aby nie
marnować energii, zawsze można je użyć do innych dań, lub zrobić najpyszniejszą
sałatkę buraczaną
- buraki w piekarniku zachowują więcej witamin i są słodsze
Skusicie się? :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz