czwartek, 28 stycznia 2016

Ser z kwaśnego mleka z Häme - Sour milk cheese from Häme







     Podróże zawsze inspirują. Taką jedną z niezwykłych podróży naukowych i nie tylko był wyjazd, a właściwie wylot do Finlandii. To była szczególna ciekawość związana nie tylko z nowym miejscem, ale również kulturą i ponoć powściągliwymi ludźmi. Podróż była niezapomnianym przeżyciem, które opiszę w kolejnych postach ubarwionych zdjęciami z tego ciekawego i pięknego kraju. Piszę kraju, choć właściwie powinnam napisać regionu. Miałam bowiem wielką przyjemność poznać południową część Finlandii, a konkretnie region Päijät-Häme (Päijät-Hämeen maakunta), którego głównym miastem/stolicą jest Lahti.

    Dla nas Polaków miasto ze szczególnym sentymentem, ze względu na sporty zimowe. Należy dodać, że tam również mieszka wraz z żoną słynny Fin, trener skoków narciarskich Hannu Lepistö, który był również szkoleniowcem Adama MałyszaZ Lahti pochodzi również sławny fiński skoczek Janne Ahonen.


     Z Lahti przywiozłam małą książeczkę, która w bardzo inspirujący sposób przedstawia ten region, a dodatkowo zawiera przepisy na oryginalne dania fińskie. Bardzo zaciekawił mnie ser z  Häme, który zrobiłam i gorąco polecam. Ten ciekawy przepis w różnych wersjach smakowych zagościł w moim domu na stałe. Nie ma to jak domowy ser, bez konserwantów i innych sztuczności.  
Przepis musiałam zmodyfikować bowiem nie mam węglowego pieca, stąd też wykorzystałam piekarnik i muszę dodać, że ser doskonale nadaje się do grillowania. Warto też poszaleć z dodatkami, szczególnie ziołami i przyprawami. Sprawdziłam i polecam.

     Zamieszczam również oryginalny przepis z książki jako bazę dla fantazji kulinarnych. Muszę jeszcze dodać, że warto postarać się o głębsze sitko aby nadać serowi nieco wyższy kształt. 





Ser z kwaśnego mleka z Häme

Składniki:
  • 3 l  mleka 
  • 1 l kwaśnego mleka
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić ser?

- zagotuj mleko, dodaj kwaśne mleko, wymieszaj (w przepisie jest mowa o mleku ukwaszonym przynajmniej przez 4 dni, czyli ma być raczej bardzo kwaśne)
- chwilę pogotuj na lekkim ogniu 
- zdejmij garnek i pozostaw do wystudzenia na około 1-2 godziny
- odlej większość serwatki, dodaj łyżeczkę soli i delikatnie wymieszaj
- duże sitko wyłóż gazą i delikatnie wlej ser, który pozostaw do schłodzenia i "odciśnięcia" na 24 godziny
- lekko natłuść blaszkę do pieczenia i wyłóż na nią odsączony ser
- piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 35-40 min. (tak aż się ładnie zrumieni)


Moja rada:

- ser można również piec na grillu
- doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny
- ser możesz również zawinąć w gazę i powiesić nad garnkiem 


To oryginalny przepis z książki.  

Sour milk cheese from Häme
  • 3 l warm dairy milk
  • 1 l sour milk
  • 1  tsp salt

    Heat the dairy milk until it boils. Mix with the sour milk that has been soured for at least four day and let the mixture boil for a moment. The more you boil, the thicker the cheese will be! Remove the pot from the stove and let it cool for 1-2 hours. Drain most of the whey and add the salt. Pour onto a gauze in a birch mold and allow to drain. Put a board on top and a weight on top of the board. Continue to drain and cool for 24 hours. Turn upside down onto a baking tray and bake from both sides until the cheese is nicely colored on the surface.















Bez konserwantów, można dodać zioła i można piec na grillu. Jest rewelacyjny!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz